Népbetegségnek számít, hátterében a stressz és a rossz tápláélkozási szokások és a nem megfelelő életmód mind szerepet játszanak. Sokféle módon probálják enyhíteni a refluxos panaszokat - több kevesebb sikerrel. Aki természetes gyógymódokat keres, érdeklődéssel fordulhat számos kezelési formára. Érdemes egy alapos kivizsgálást is igénybe venni - pld biorezonaciás műszeres mérés, mely gyors, pontos és hatékony. Fontos a rendszeres mozgás, yoga esetleg gyógytorna is, mely a közérzet javítása mellett a stressz levezetésében is segít.

A gyomorégés, reflux természetes, gyógyszer nélküli kezelési módja!

Az első találkozáskor során már kezelés is történik, azonban ezt megelőzően átbeszélésre kerülnek a páciens reflux betegségéhez kapcsolódó, olyan kérdések, mint:

 - az Ön tünetei, ezek gyakorisága, intenzitásuk, az Ön személyes tapasztalatai

- egyes élelmiszerek hatása az Ön közérzetére, illetve a tüneteire

- testhelyzetek, különböző sportok hatásai

- az előzőleg kipróbált módszerek hatásai (gyógyszerek, természetes gyógymódok, egyéb)

- az Ön kórtörténete, reflux betegségének keletkezése,  pld. köthető-e valamilyen eseményhez

- amennyiben rendelkezik gyomortükrözés lelettel, annak áttekintése, jelentőségek, illetve tünetek elmagyarázása 

Ez után veszi kezdetét a kezelés:

A hasi fascia lazítására és a hasi nyomás csökkentésére szolgáló saját, speciális fejlesztésű hasmasszázs.  A helyes hasi légzéstechnika betanítása. A gyomrot lejjebb mozdító és hasi nyomást csökkentő manuális mozdulatsor bemutatása, elvégzése. Érdekes lehet a cranisacralis terápia is, erről bővebben a formasszazs.hu oldalán.

A kezelés fájdalommentes, egyedül abban az esetben lehet kissé kellemetlen, ha túl kemény a hasfal. Célunk nem fájdalom okozása, hanem annak csökkentése, és végeredményben a reflux gyógyítása!

A kezelés időtartama és ütemezése egy alkalomból áll, közel fél óráig tart. Átlagosan 4-5 ismétlésre van szükség a teljes gyógyuláshoz. de előfordul, hogy már 1-2 alkalom is elegendő, azonban ritkán az is, hogy 6-8 kezelés szükséges a legjobb eredményhez.

Az első kettő kezelés egy hét különbséggel történik. A továbbiak 1, 2, 3 hét múlva következnek, annak függvényében, hogy miről számol be a 2. alkalommal, tapasztalt-e már javulást a páciens. A javulás mértékétől függően, egyre több időt kell kihagyni a következő kezelésig.

A kezelés során a hasat kell szabaddá tenni, tehát ruházattól független, nem szükséges levetkőzni vagy átöltözni sem.

A kezelés előtti 2 órában egyáltalán nem szabad étkezni, inni is kizárólag vizet szabad.

Amennyiben már készült gyomortükrözés és/vagy hasi ultrahang lelet, azt hozza magával. Ha még nem voltak ilyen vizsgálatok, a kezelés ettől függetlenül is megkezdhető, a terápia során már kiderül, szükségesek-e.

Ha szed bármilyen gyógyszert rendszeresen a kezelésre való jelentkezés idején, ne változtasson rajta. Az első alkalom során szót ejtünk a  protonpumpa gátlókról való leszokásról és a savlekötőkről egyaránt.

Ne vágjon bele a kezelést megelőzően új diétába, kiterjedtebb étrendváltoztatásba, mivel nem fogjuk tudni, hogy mi milyen hatást gyakorolt a refluxra. A kezelés alatt átvesszük a táplálkozásról szükséges tudnivalókat, azonban elsődleges célunk okának helyreállítása, és hogy ne különböző diétával kelljen kísérletezni.

Kérjük, ne kezdje más módszerekkel kezeltetni refluxát, amíg mi kezeljük azt, mivel ahogy a diéta esetében sem, itt sem fogjuk tudni, hogy  mi és milyen hatással volt rá.

A stressz okozta tünetek kezelésére érdemes megtanulni egy-két ralaxációs technikát mint például a MentálKözpont által tartott autogén tréning egyénileg vagy csoportosan. A legnagyobb stresszorok (család, munka) érdemes célzott terápiákat, netán karrier tanácsadó segítségét kérni.