Mai életünk mindennapi, elengedhetetlen részét képzik a hűtőszekrények, mára olyan természetes számunkra egy ilyen berendezés által nyújtott kényelem, mint például a csapból folyó víz. Természetesen ez nem mindig volt így, még a múlt század közepén a jégszekrények voltak elérhetők, melyeket jéggel feltöltve hűthették az emberek a gyorsan romlandó fogyasztási termékeket, ezek voltak az úgy nevezett vízjéggel, természetes úton hűtő berendezések. Mára természetesen ezek feledésbe merültek, és a technika gyors fejlődésének köszönhetően már rég mindenki az úgy nevezett mesterséges úton hűtő berendezéseket használja, manapság ezeket nevezzük hűtőszekrénynek.

A mai hűtőszekrények választéka nagyon széles, minden méretben, otthoni, vagy akár ipari felhasználásra, az egyszerűbb modellektől kezdve, a fagyasztószekrénnyel kombinált hűtőgépekig megtalálunk mindent. A modern hűtőszekrények jellemzői között már élenjárnak az energiatakarékossági mutatók is, ez az utóbbi két évtizedben az egyik meghatározó vonala lett a fejlesztők számára, hiszen a természettudatos életvitel, a természetóvás, az energiatakarékosság egyre jobban előtérbe kerültek. Ezért, a modern hűtők már kivétel nélkül minimális energiafogyasztásúak. 

Még nem is oly rég, az otthoni hűtőszekrényeket elég nagy gyakorisággal le kellett olvasztani, ami nem volt egy egyszerű folyamat, nos, a modern társaik már mind „No Frost” üzemmódban működnek, azaz nem képződik lerakódott jég bennük, ez által ez az eljárás is feledésbe merült, ezzel is is egyre kényelmesebbé téve a berendezés használatát. Az óriási termékskálán megtalálhatjuk a beépíthető, a „Side by side”, a házibárral ellátott, a jégkása és jégkocka kiadós, illetve számos egyéb funkcionalitású hűtőszekrényeket, a legtöbb modell már kijelzőpanellel is fel van szerelve, mely segítségével könnyen kontrollálhatjuk az összes hűtési folyamatot. 

Itt is, mint más házi elektromos berendezés esetén, mindenkinek megvannak a favorit márkái. Elfogulatlanul annyit lehet kijelenteni, hogy a nagyobb márkák, melyek már régen gyártanak hűtőket, fagyasztókat, biztosan megbízható és jó modelleket kínálnak számunkra. Ide sorolhatók például a Gorenje, a Zanussi, az Electrolux, vagy akár a Whirlpool vagy az LG által gyártott hűtőszekrények.